Zanesljivost modela Aladin

Velika večina srfačev najprej pogleda napoved na slovenskem ali hrvaškem Aladinu, saj je to dokaj natančen model za napovedovanje vetra. Vsi pa vemo da ni 100%. Koliko se je od začetkov pa do danes spremenila zaneslivost napovedi vam piše Janez Polajnar, odličen vremenoslovec in zagrizen srfač…

Naše vprašanje Janezu Polajnarju se je glasilo:

Na naslednjem naslovu  http://www.jadralniklub-nm.si/media/skripta-vreme.pdf sem našel skripto, v kateri je veliko koristnih informacij za napovedovanje vetra itd. Posebno me je pritegnila slika/graf “zanesljivost napovedi aladin v letu 1999”. Zanima me, koliko se je statistika izboljšala (če se je), in če bi lahko malce pokomentiral uspešnost/ zanesljivost modela danes?

Odgovor:

Omenjena anketa je bila pripravljena na samem začetku operativnega delovanja modelov z omejeno ločlivostjo in dinamično adaptacijo DADA. V tistih letih smo na takratnem HMZ pripravili takšna območja računske napovedi vetra nad Slovenijo, ki so zanimiva sa surfarje, jadralce pa še za koga. V tistih letih so se pričele razvijati tudi prve slovenske surfarske spletne strani z intenzivnimi debatami. V anketi so sodelovali kolegi surfači, ki so se udeleževali debatnih pogovorov na spletni strani SloSurf in so posredovali povratne indormacije o vetrovnih razmerah na terenu. Takratni rezultati so bili kot je razvidno spodbudni. V teh osmih-devetih letih se je slovenska surfarska scena precej razširila, vedenja in izkušnje pri napovedovanju vetrovnih razmer so se poglobile, nekoliko pa se je izboljšala tudi resolucija in parameterizacija meteorološkega modela ALADIN/SI in posledično tudi dinamična adaptacioja tega modela DADA. V tem času je bila za območje Jadrana s strani hrvaškega DHMZ pripravljena dinamična adaptacija modela ALADIN/HR.

Zanesljivost napovedi vetra nikoli ne bo 100%. Potrebnih je precej let za izboljšanje rezultatov računske napoedi  vetra za nekaj odstotkov . Z novejšimi produkti ALADIN z gostejšo mrežo računskih točk kot pred desetimi leti (9 km in 7,5 km) in DADA (2,5 km) lahko sedaj bolj natančno razberemo tokovnice najmočnejšega vetra. To pomeni, da se je izboljšal prostorski prikaz vetrovnega polja in prikaz jakosti vetra v vetrovnih strženih.  Kdaj bo zapihalo in kateri veter bo zapihal (burja, jugo…) pa je še vedno odvisno od rezultatov globalnih modelov, ki določajo osnovni tip vetra. Tudi te modeli so se v tem času izboljšali, vendar je razvoj takšnih mega sistemov počasen. Še največji napredek je v tako
imenovanih probabilističnih napovedih ko lahko s pomočjo ansambelske napovedi (presek rezultatov večih modelov) ugotovimo zanesljivost predvidenega pojava močnejšega vetra. Napoved dovolj močne burje je tako v naših krajih še vedno najbolj zanesljiva.

Zanesljivost vetrovne napovedi pri surfarjih pa se še najbolj povečuje s pridobivanjem lastnih izkušenj, ko primerjamo rezultate modelskega vetra s stanjem na vodi. To je proces učenja vsakega surfarja. Z gotovostjo pa lahko rečem in to bodo potrdili tudi surfaški kolegi z daljšim surfarskim stežem, da je nategov sedaj vse manj.

Pozdrav, JanezP.

Dodaj odgovor