Vrste jadranja na deski

Jadranje v šibkem in zmernem vetru:

Zaradi klimatskih pogojev je na področju Slovenije tovrstno jadranje izredno pogosto. Odvija se v vetru do 15 vozlov (7,5 m/s), na deskah ki se v mirovanju ne potopijo pod težo jadralca. Tako deske kot jadra so oblikovana za tovrstne vremenske razmere.

Freeride – Križarjenje na vodi: (najbolj razširjena oblika jadranja na deski).

To je najbolj preprosta oblika jadranja na deski, kjer zadošča že osnovno znanje tega športa. Jadramo od točke do točke brez nenadnih sprememb smeri jadranja. Veliko rekreativnih jadralcev se odloča za to zvrst, ker za drugo ni pogojev, ker ne zahteva veliko vaje, ker jadrajo le v poletnem času, oprema je relativno poceni… Gre predvsem za užitek v drsenju po vodni gladini, kjer je sprostitev duha bistvenega pomena.

Freestyle – Prosti slog:

Že beseda sama pove, da je to prosti stil, oziroma svoboda gibanja in izvajanja trikov. Je izredno zanimiva disciplina, ki ima  tudi svoj svetovni pokal pod vodstvom PWA (Professional Windsurfing Assosiation). Je bolj tekmovalnega značaja, vse misli pa so podrejene izpeljavi serije trikov in prehodov v določenem polju jadranja. a to zvrst je potrebno več sposobnosti in znanja, zato je prisoten pri boljših jadralcih oziroma strokovnjakih. Prosti slog je izredno priljubljen med mladimi, saj omogoča kreativnost in dviguje samozavest.

Jadranje v močnejšem vetru

Za močnejši veter se šteje moč nad 15 vozlov (7,5 m/s), običajno pa je območje jadranja med 20 in 28 vozli (10 – 15 m/s). V močnejšem vetru boljši jadralci uporabljajo majhna jadra, majhne deske, hitrosti pa so velike. aradi velikih hitrosti se zahteva boljša telesna pripravljenost in krajši reakcijski čas pri posameznih gibih. Oprema je prilagojena tovrstnim vetrovnim razmeram. Deske imajo velik scoop3 (lažja vožnja po valovih) in rocker4  (deska ima obliko banane), rep deske je oster in tanek, kar omogoča hitrejše manevre. Jadra so običajno brez komor, imajo kratek lok, izdelana pa so iz trpežnega monofilma, ojačenega s kevlarjem6 ( c520 triaxial aramid ply ).

Slalom:

Ta disciplina je dolgo časa prevladovala v svetu jadranja na deski.  Dosegajo se hitrosti do 80 km/h (Svetovni rekord 48,7 vozlov = 90,2 km/h), ravno tako se okoli boj izvajajo obrati z visoko hitrostjo. Pri slabših jadralcih se uporabljajo jadra za šibki veter, pri tekmovalcih pa se zaradi pridobivanja na hitrosti vozi z  jadri,  ki so namenjena vožnji v zmernem vetru.

Jadranje v razburkanem morju:

Kadar so vetrovi dovolj močni za uporabo majhnih desk, postane jadranje na deski poslastica za izkušene jadralce. Glede na to, da je v Jadranskem morju izredno malo velikih valov, se morajo jadralci zadovoljiti z 2 – 3 m visokimi valovi, z vetrovnimi sunki in z velikim številom lomljivih, porušenih valov. Taki valovi omogočajo obilo užitka, kljub temu, da  ne omogočajo  visokih skokov.

Wave surfing – Jadranje na valovih

Zaradi izrednih skokov, adrenalina in velikih valov je ta zvrst najbolj gledana, vendar zaradi pomanjkanja naravnih pogojev pri nas nerazširjena disciplina. Omejena je predvsem na območja ob oceanih, kjer valovi zaradi tokov in morskih grebenov dosežejo velikost od 5 do 12m. (Kanarski otoki, Havaji, Južna Afrika…).  Koralni grebeni tvorijo pravilno oblikovane valove. Tukaj sta potrebni  izredna telesna pripravljenost in zbranost, saj se že najmanjše napake maščujejo.  Prednost imajo jadralci, ki vse življenje živijo ob takih lokacijah.

Copyright (c) Windsurfing Style Team
Kopiranje ali prepisovanje vsebine portala brez pisnega dovoljenje uredništva je prepovedano! 

 

 

Dodaj odgovor