1. Uvod

Jadranje na deski se je pri nas ponovno uveljavilo kot ena izmed oblik aktivnega preživljanja prostega časa.  Znameniti slogan športno rekreativnega gibanja – sonce, voda, zrak, svoboda je pri tem športu izredno prisoten. Vse več ljudi si želi, ne samo opazovati jadralce na deski kako drsijo po vodni gladini, ampak tudi na lasti koži občutiti užitke, ki jih nudi ta šport.

Vsak se lahko nauči jadrati na deski. Za ta šport ni več potrebna moč, nadpovprečna telesna pripravljenost, ampak je v ospredje prišla tehnologija z svojimi spoznanji na področju umetnih mas in materialov, ter s tem zamenjala druge dejavnike. Ne glede na spol, velikost, starost, postane s pravilnim pristopom, potrpljenjem, postopnim izboljšanjem ravnotežja in primernimi vremenskimi pogoji, jadranje na deski prava zabava.

Od pojava tega športa v letu 1964 pa do danes ima jadranje na deski v slovenskem prostoru iz leta v leto več
privržencev. V obdobju med leti 1991 in 1995 je bilo vidno zmanjšanje zanimanje za ta šport delno zaradi vojne za Slovenijo, delno pa zaradi izboljšane opreme, katere cene so se dvignile v višave.  Po letu 1995 si je šport ponovno strmo utiral pot navzgor. V veliki meri je do tega prišlo zaradi nižjih cen nove, moderne opreme. Tako je danes registriranih 441 jadralcev na deski (vir;Jadralna zveza Slovenije),  od tega jih le 17 tekmuje, razveseljiv pa je tudi podatek da se 1044 jadralcev aktivno ukvarja s tem športom (vir; www.slosurf.com). Večina jih je rekreativcev, ki imajo ta šport za dodatek aktivnemu preživljanju prostega časa.

Za trenutek se vrnimo v preteklost. Prvi klub pri nas je bil klub Delta iz Ljubljane (1976), obstajala je demonstratorska vrsta, od leta 1978 do 1984 se je usposobilo 600 vaditeljev jadranja na deski, po letu 1985 pa je vse nazadovalo zaradi prihoda novih športih panog na eni strani in drage opreme, ki je bila dostopna le izbrancem, na drugi. Ta šport ponovno dobiva svoje mesto med športnimi panogami. V bivši Jugoslaviji so bili temelji jadranja na deski trdni, šport se je širil in razvijal. Z razpadom Jugoslavije na samostojne države je Slovenija izgubila velik del prepotrebne strokovne pomoči.

Optimističnim in organiziranim delovanjem si jadranje na deski v Sloveniji ponovno utira pot, ki bo ta šport pripeljala na nivo ki, ga imajo druge države.  Potrebno je ponovno preučiti in izpopolniti sredstva, metode in smeri tega športa, hkrati pa vse nastalo prirediti geografskim možnostim v Republiki Sloveniji.

Veliko tega je že storjenega, marsikaj pa bo potrebno še storiti.

Avtor gradiva: Boštjan Brnot

2005

Copyright (c) Winsurfing Style Team
Kopiranje ali prepisovanje vsebine portala brez pisnega dovoljenje uredništva je prepovedano!    
  

Dodaj odgovor