Young guns – mladi slovenski windsurferji

Mlade pištole Quiksilver windsurf šole

Ob koncu poletne sezone obujamo spomine na letošnji Vasiliki. Vasiliki je vtisnjen v naš letni koledar že vrsto let, saj ponuja pogoje za tako začetnike kot nadaljevalce, tako mlade kot tiste bolj “izkušene”. Letošnja sezona pa beleži leto, ko so akcijo na vodi suvereno prevzele naše “Mlade pištole Quiksilver windsurf šole”.

Že nekaj časa je na slovensko-hrvaških plažah razprava o upadu našega čudovitega športa, saj ni videti podmladka. Iz naših vrst lahko z veseljem poročamo, da temu sploh ni tako. Večletno delo z mladimi nadobudnimi surfači inn surfačicami, ki se leto za letom vračajo v naš Young Gun tečaj, prinaša novo generacijo ripper-jev in ripper-k. Young Gun tečaj na Vasilikiju obsega tri do štiri skupine. V dopoldanski skupini so večinoma mlajši otroci do starosti 10 let, ki v lažjem vetru pilijo tehniko kontrole jadra in deske. Skozi izzive se privajajo na trapez in zanke za noge. S pomočjo light-wind trikov (tack v treh korakih, light-wind jibe, heli tack) pa jim ponudimo možnost za eksperimentiranje in razumevanje delovanje surfaškega riga. Tako otroci dobijo pravo surfaško širino, ki jim kasneje omogoča hitrejši napredek. Popoldne so oči uprte na starejši del naše legije mladih pištol. Lahek veter, močen veter ni važno, okoli tretje (vsak v svojem tempu, seveda) se na vodo zgrne otrok za manjše nogometno moštvo. To so otroci, ki tečaj obiskujejo že več let, odraščajo pred našimi očmi in njihov napredek budno spremljamo. Zato je bilo letošnje poletje pravtako posebno. Celotna skupina je v letošnjem poletju naredila velik preskok: napredni freestyle light-wind triki, prvi glisi, poskusi jibe-a, odpeljani jibe-i in najbolj pomembno od vsega, premagani strahovi. Znotraj skupin se je vzpostavilo zdravo mladostniško rivalstvo, ki ga je spremljalo veliko medsebojnega vzpodbujanja in pomoči. Zagon naših inštruktorjev, ki po večih urah tečaja še pridno vadijo nove freestyle manevere, se je prenesel na naše mladce in mladinke, tako da so zaprtje centra vsak dan prestavili za nekaj časa.

Nova generacija je na poti, na nas je, da jim postavljamo dober vzor in jim ta čudovit šport predstavimo, za to kar je – največja uživancija z ogromno vloženega truda na vsakem koraku, ki se na koncu obrestuje. Naslednji camp za young gunse bo organiziran v sezoni 2023, več info na www.windsurfer.si.

Dodaj odgovor