Pravila wave spotov

Pravila za WAVE spote (jadranje po valovih)

Na začetku nekaj pojmov o wave spotih. Wave spot delimo na:

območje plaže (beach): kjer se štartuje in hodi ven iz vode, tudi območje beach-breaka, kjer je
cona valov (surf-zone): območje na katerem se valovi lomijo
odprto morje (outside): območje za cono valov na odprto morje

Še definicija pojma “prednost“:

Če ima nekdo prednost lahko dejansko pelje kamor hoče. Lahko spremeni smer po želji (upwind, downwind) ali pa pelje naravnost. Kdor nima prednosti se mu mora v vsakem primeru izogniti.Vsako izmed področij ima svoja posebna pravila, ki jih je potrebno spoštovati.

Pravila na odprtem morju:  So enaka pravilom surfanja na vseh spotih (kjer ni valov):

  • 1. če se srečujeta surfača, ki si peljeta nasproti ima prednost tisti, kateri ima veter iz desne strani. (torej ima na loku spredaj desno roko)
  • 2. če vozita surfača v isto smer, pa eden od zadaj prehiteva drugega, se mu mora izogniti. Torej tisti, ki je prehitevan ima prednost.
  • 3. če vozita surfača v isto smer en zraven drugega ima prednost tisti, ki je nižje v vetru. Torej tisti, ki je bolj downwind ima prednost.Pravila na območju plaže:  Ne glede na smer vetra ima prednost tisti, ki gre ven iz vode pred tistim, ki vstopa v vodo.

Torej če surfač vstopa v vodo pa vidi, da nekdo prihaja ven, mora počakati na obali, da surfač, ki prihaja izstopi iz vode.

Pravila v coni valov:  

  • 1. Kadar se srečujeta surfača, ki si vozita nasproti ima prednost tisti ki pelje ven, torej stran od obale, ne glede na smer vetra! Torej tisti, ki skače ima prednost, in tudi če ima nek surfač najlepši val v življenju, ki ga rajda se mu mora odmakniti.
  • 2. Kadar vozita ven dva surfača, ki se srečujeta, veljata 2. in 3. pravilo, pravil odprtega morja.
  • 3. Pri vožnji noter proti obali pravila 2. in 3. pravil na odprtem morju ne veljata!
  • 4. Prednost do vala ima tisti, ki je prvi v valu. Torej ne glede na pozicijo, kdor je prvi vstopil v val ima prednost do vala.
  • 5. če se dva surfača znajdeta v istem valu v istem času ima prednost tisti, ki je bližje peak-a vala (torej bližje točki, kjer se val lomi).
  • 6. Dodatek za euro-wave pogoje:   Ker je na spotih z takoimenovanimi euro-wave pogoji, težko določati, kdo je prvi na valu in bližje peak-a, ker so valovi ozki in kaotični velja pravilo za euro-wave spot, da kdor je spredaj ima prednost. To pomeni, če proti obali vozita dva surfača, lahko tisti, ki je bližje obale, v katerem koli trenutku začne rajdati val, kdor je za njim se mu mora odmakniti.
 
Avtor članka je Borut Lukič – BOBO.  


Copyright (c) Style team
Kopiranje ali prepisovanje vsebine portala brez pisnega dovoljenje uredništva je prepovedano!

One Comment
  1. Pingback: Style team | Pravila wave spotov!

Dodaj odgovor