Oliver Biljman – intervju za vetercek

Objavljamo intervju, ki ga je opravil admin strani vetercek.com Jaka z zmagovalcem nagradne igre (za št. objavljenih reportov) znanim hrvaškim srfačem iz Istre Oliverjem Biljmanom, ki je windsurf opremo po 32 letih srfanja l. 2012 zamenjal za kite. Oliver je pravi lokalec istrskih spotov in ga verjetno marsikdo od vas pozna.

V letu 2016 je pri oddaji reportov sodelovalo 40 oseb. Skupaj smo oddali 391 reportov kar mislim, da je za začetek kar lepa številka in upam, da bo v prihodnje še bolje. Absolutni zmagovalec je Oliver, ki si je pokoril vso konkurenco in z naskokom zmagal, zato se spodobi, da z njim naredimo tudi intervju.
Za nagrado bo Oliver prejel zanke za noge, ki jih poklanja Flikka, glede na to da pa sam ne srfa več pa jih bo podaril mladim nadobudnim srfačem v windsurf klubu kjer tudi sodeluje, tako da gre nagrada zagototovo v prave roke.

Najprej čestitke za osvojeno prvo mesto v pošiljanju reportov za lansko leto. Zakaj si se sploh odločil, da začneš objavljati svoje reporte ?
Hvala. Veterček uporabljam večkrat dnevno že več let in zelo mi pomaga pri točni odločitvi o vremenu in kraju kjer nameravam kajtati. Enkrat julija sem začel s pisanjem reportov, predvsem zato ker se mi zdi platforma zelo praktična za vodenje evidence, seveda pa tudi zato, da dam svoj doprinos k dodatnem razvoju te strani.

Govori se, da si dolga leta surfal, potem pa si se izneveril športu in začel kajtat 🙂 Lahko malo objasniš ?
Da, res je, v lovu na veter sem s surfom porabil nepozabnih 32 let svojega življenja. Šport je prelep, kot tudi družba in ambient. Od nekdaj sem želel čimveč glisirat, tako da sam poleg wave opreme veliko uporabljal tudi formulo. V trenutku, ko so me kajterji z race deskami in hydrofoili začeli prehitevati po levi in desni sem se odločil za spremembo. Jeseni 2012 sem kupil prvo kite opremo in začel z avanturo. Pravzaprav gre za podoben šport z drugačnim sredstvom, ki omogoča prednosti včasih pa slabosti v primerjavi z windsurf. Povratka ni, saj je zame kajt s hydrofoilom vsaj kar se tiče light wind zmogljivosti korak višje v primerjavi s surf opremo. 5-6 vozlov je že dovolj, da v veter voziš z hitrostvo 15 vozlov, v krmo pa kakih 20-25. Wave riding je prav tako odličen s kajtom in morda v naših pogojih lahko nekoliko več rajdaš kot s surfom.

Se je težko naučiti voziti s hydrofoilom?
V povprečju so potrebni 3-4 sešni, da lahko vozimo daljše “špure”. Na začetku ni enostavno, dokler ne osvojimo motorike, kasneje pa je prav poseben doživljaj drveti nad večjim čopom v čisti tišini in brez vibracij. Slišijo se samo valovi, ki se lomijo in veter v laseh 🙂

Koliko dni letno preživiš na vodi in kako ti to uspe ?
Odkar se več ne udeležujem windsurf regat ne vodim natančne statistike, pred tem pa je bil moj rekord 274 sešnov v enem letu od tega 95% v Istri okoli Umaga, Savudrije in Ravni. S kajtom in hydrofoilom bi najbrž šlo preko 300, morda celo več, odisno od vremenskih razmer ter obveznosti doma in v službi. S hydrofoilom sedaj opravim cca 15-20 min vožnje z avtomobilom da dosežem željen veter. Tako zelo malo časa zgubim za vožnjo in čakanje na veter. Veterček tukaj zelo pomaga pri planiranju.

Kateri spot ti je najljubši?
Trenutno nimam najljubšega spota. Rad imam dolge ture okrog zahodne obale Istre, Piranski zaliv, burjo v Savudriji in vse ostale spote, ki jih z avtom dosežem v pol ure.

Kašno misliš, da je sobivanje med surferji in kajterji?
Najbolje se razumejo in sobivajo tisti, ki so preizkusili oba športa. Sicer, je glede na moje izkušnje koeksistenca dobra.

Kako pogosto uporabljaš Veterček in kaj ti najbolj koristi?
Veterček uporabljam 1-2x dnevno kadar je slaba napoved in do 6-7x kadar opazujem določene postaje v upanju, da zapiha veter iz pravilne smeri in dovoljšne jakosti.

Bi še kaj sporočil za konec?
Hvala Jaki in vsem ostalim, ki pripomorejo k razvoju Veterčka!

_____________________________________________________
Hvala Oliverju za intervju, Style teamu za objavo ter seveda Flikki za sponzorstvo.

Izvirni intervju v hrvaščini:

Prvo čestitke za pobjedu u broju poslanih reportov za prošlu godinu. Zašto si uobšte odlučio da počinješ sa pisanjem reportov?
Hvala na čestitkama. Vetercek koristim vec nekoliko godina po vise puta na dan i jako mi pomaze i ubrzava donosenje ispravne odluke o vremenu i mjestu na kojeg cu otici na surfanje.
Negdje krajem 7. mjeseca prosle godine odlucio sam zapoceti sa pisanjem reporta na Veterceku u prvom redu jer mi se platforma ucinila vrlo prakticna za vodjenje evidencije a naravno i da dam svoj mali doprinos dodatnom ozivljavanju tako korisne stranice za nas sport.

Priča se da si duge godine surfao, i onda si se izneverio športu 🙂 i počeo kajtat. Možeš objasnit malo?
Da , istina je da sam u potrazi za vjetrom na windsurfu proveo nezaboravne 32 godine svoga života.Prelijepi sport , drustvo i ambijenti. Oduvjek sam tezio provesti puno vremena glisirajuci tako da sam osim wave opreme intezivno koristio formulu.Onog trena kad su me kajteri sa race daskama i hydrofoilima poceli prestizati u svim smjerovima odlucio sam da je vrijeme za promjenu. Na jesen 2012. nabavio sam prvu kajt opremu i krenuo u avanturu. Sve u svemu isti sport sa drugacijim sredstvom koje pruza prednosti a ponekad i nedostatke u odnosu na windsurf.Povratka nema jer za mene ja kajt sa hydrofoilom kad se govori o light wind performansama stvarno next level u odnosu na ono što se moze postici sa windsurf opremom. 5-6 cvorova i to je vec dovoljno da u vjetar vozis sa 15 cvorova brzine a u krmu 20-25.Wave riding je isto odlican sa kajtom i mozda se u nasim uvjetima moze nesto malo vise izvuci rajdanja nego sa windsurfom.

Jer je težko naučit vozit hydrofoil?
U prosjeku je potrebno 3-4 sessiona da se pocnu voziti duze spure.Nije lako na pocetku dok motorika ne proradi ali kasnije je stvarno poseban dozivljaj letiti nad gustim chopom u potpunoj tisini i bez vibracija.Cuju se samo valovi koji se lome i vjetar u kosi:)

Kolko dana godišnje si od prilike na vodi i kako to uspiješ?
Od kad sam prestao sa windsurf regatama nisam vodio statistiku ali za vrijeme windsurfa rekord mi je bio 274 sessiona u jednoj godini i to 95% u Istri oko Umaga,Savudrija i Ravni.
Sa kajtom i hydrofoilom to bi trebalo ici jos nesto prema 300 a mozda i vise ovisno o vremenskim prilikama,obavezama na poslu i doma.Sa hydrofoilom sad odlazim najdalje 15-20 minuta autom od kuce i nalazim vjetar koj mi je dovoljan.Jako malo vremena gubim na “prazni hod” kao sto je cekanje vjetra i voznja do spota.Vetercek tu stvarno puno pomogne oko planiranja.

Koji ti je omiljeni spot ?
Trenutno nemam neki omiljeni spot.Volim duge ture uz zapadnu obalu Istre,Piranski zaljev , buru u Savudriji i sve ono sto je autom na pola sata od kuce.

Kakva ti se čini da je koeksistenca među surferima i kajterima?
Naj bolje se razumiju i koegzistiraju oni koji su probali oba sporta. Koegzistencija je iz mojeg iskustva dobra.

Kolko često koristiš Veterček i šta ti najviše koristi?
Vetercek koristim 1-2 puta na dan kad je losa prognoza pa i do 6-7 puta dnevno kad pratim odredjene mjerne stanice u nadi da ce vjetar zapuhati iz pravog smjera pravom brzinom.

Imaš još koju poruki za kraj?
Veliko hvala Jaki i svima onima koji su dali svoj doprinos razvoju Veterceka!

Komentarji

komentarjev

Dodaj odgovor