MOJ PRVI VULCAN (AIR JIBE) #9 – Nina Tanhofer

Do sedaj so intervjuje na temo prvi vulcan dajali le fantje, zato je bil že čas, da vprašamo še kakšno punco in našli smo zelo primerno sogovornico.
Nina Tanhofer je soustanoviteljica QS windsurf šole in inštruktorica jadranja na deski, ki veliko časa preživi na vodi, ko poučuje druge ali srfa zase. Je tudi dvakratna državna prvakinja v freestyleu (Slostyle 2010 in 2011). Kakšni so bili njeni začetki freestylea?

Kdaj in kje si odpeljala prvi Vulcan?
2007 v El turu v Egiptu. Zadnji dan windsurf tripa, zadnje minute, ko je bila vsa ostala oprema že spakirana, jaz še edina na vodi, vsem se je pa zares že mudilo. Ene 10x zaporedoma sem si rekla: »samo še enkrat«.

Posnetek prvega vulcana, ki ga je Nina odpeljala. El Tur, 2007.

Koliko si bila takrat stara?
12 let manj kot zdaj. 

Se spomniš, kakšni so bili občutki, ko si naredila prvega?
Se. Mislim, da nisem mogla verjeti, da se je to res zgodilo. Sploh. Niti malo. Začudena sama nad sabo, nad dogajanjem, če ne bi bilo vriskanja z obale, kjer je stal Ben Proffit in kričal name »pull it, pull it pull it!!!«, bi verjetno opremo izpustila in od prvega vulcana ne bi bilo nič.

Koliko poizkusov, surfaških dni ali let si potrebovala za prvega?
Nešteto. Obojega. 

Kateri trik je nato sledil?
Za tem airjibeom je bilo nekaj tišine, potem pa še več airjibeov, pa trenirarnje switch trikov (semi puneta / puneta) pa spock in grubby.

Imaš kakšen nasvet za Vulcana? Kaj je tebi najbolj pomagalo?
Najbolj mi je verjetno pomagala videoanaliza – to, da so me kolegi iz Quiksilver windsurf šole posneli, in da smo vse moje poskuse analizirali, in sem se vsakič znova ko sem šla spet na vodo fokusirala na samo en detajl. Tisti, ki je bil v določenem delu mojega učnega procesa najbolj kritičen in kjer se je največkrat pojavljala napaka. 

S kakšno opremo si takrat skakala?
Mislim, da sem imela Mistral Syncro 86l in neko Hotovo jadro. 

Kakšna je bila takrat WS scena?
Mogoče bi lahko rekla, da je bila bolj povezana. Več se je windsurfalo na domačih spotih, potovanj z letali je bilo manj, in če se je kam šlo, se je običajno organizirala cela skupina. 

Kateri triki so bili takrat popularni?
Verjetno so se fantje v tistem času učili flako, shako, switch chachoo, pa potem funnel in podobne trike.

Kateri surfači so bili tvoji idoli? Kaj te je v tistem času impresioniralo in navduševalo?
Ne vem, če smo takrat prav imeli idole. So pa bili to časi, ko smo napeto spremljali vse PWA tekme in gledali, kaj se dogaja po svetu, kakšni novi triki se pojavljajo, kje so novi spoti…

Kaj je bilo po tvojem v tistem času bolje kot danes in kaj slabše?
Verjetno je to, kar je danes bolje – več možnosti za windsurf potovanja, bolj dostopni svetovno znani spoti … ravno tisto, kar je tudi slabše – scena ni več tako zelo povezana, dostopnost potovanj pa jim odvzema ekskluzivnost in šarm.

Ko se spomiš na tiste čase, se ti zdi danes kaj iz tistega obdobja zelo zabavno ali smešno?
Ko sedaj pogledam nazaj, se mi zdi smešno, da me je lahko 1.247 zaporedni dan neuspešnih poskusov airjibea spravljal v obup. 🙂

Dodaj odgovor