MOJ PRVI VULCAN (AIR JIBE) #8 – Žan Šude

Preluški lisjak, ki bi se sedaj moral preimenovati v Otoškega lisjaka. Nekdaj je bila Preluka njegov drugi dom, tam je preživel verjetno kako četrtino leta. Brez izpita za avto je imel nekaj let po 150 srfaških dni na sezono! Srfanja se je takrat lotil zelo navdušeno in zagrizeno ter vodil tudi natančno statistiko srfaški dni. Je trikratni državni prvak (Slostyle 2008, 2011, 2012) in tudi zadnji državni prvak v freestyleu (Slostyle 2012). Sprva navdušeni freestyler je sedaj postal zaprisežen valovar, večino srfaških dni na Jadranu preživi na “secret” spotu.

Kdaj in kje si odpeljal prvi Vulcan?
Prvi vulkan se mi je posrečil 10.6.2007, kje drugje kot v Preluki. 😀

Koliko si bil takrat star?
Po izračunu sodeč sem bil star 17 let, dovolj usekan, da ovir takrat NI bilo! 

Se spomniš, kakšni so bili občutki, ko si naredil prvega?
Občutki so bili nadvse epski, sicer pa te trenutke doživljam še vedno ob “večjih” mejnikih pri windsurfanju na valovih.

Koliko poizkusov, surfaških dni ali let si potreboval za prvega?
Od prvega poskusa sem potreboval 11 dni na vodi.


Kateri trik je nato sledil?
Naslednji trik je bil Spock 540 26.8. v Barkolah, natanko 30 dni po odpeljanem Vulkanu, takoj naslednji srfaški dan pa sem odpeljal še front loop v Savudriji 31.8…. Morda se kdo sprašuje, od kje mi vse te točne številke. Zadeve sem se takrat lotil zelo resno in si vodil podrobno evidenco vsega živega, včasih mi je tudi pomagalo, da sem se česa lotil drugače in bil pri tem hitrejši pri napredku. 

Imaš kakšen nasvet za Vulcana? Kaj je tebi najbolj pomagalo?
Meni je najbolj pomagalo s to da sem ob skoku najprej pogledal nazaj in z roko začel preprijemati na drugi strani, potem se vse zgodi avtomatsko.

S kakšno opremo si takrat skakal?
Kot iz slik razvidno sem imel Custom desko od Mareta in NP jadra.

Kakšna je bila takrat WS scena?
Takrat je bila scena vrimerjavi s sedaj izredno razvita, dejansko se je nekaj dogajalo. Zdaj je vse skupaj ena velika globalna kmetija brez denarja, žalostno, a tako je. To je bil glavni razlog, zakaj sem se po prvi polni sezoni EFPT sam odločil, da preneham. Bil sem očitno dovolj pameten, da sem se vprašal kaj bom potem, če se silim s tekmovanji naprej… Fehtal bi denar na vsakem vogalu, delal za tekmovanje in treninge, živel kot cigan in na koncu bi bil star 30-35 let in vse kar bi znal bi bilo srfanje.. Sploh zdaj sem vesel, da sem se takrat tako odločil.

Kateri triki so bili takrat popularni?
Takrat so bili popularni switch triki (eslider, puneta, chacho) to je bilo že ulala..

Kateri surfači so bili tvoji idoli? Kaj te je v tistem času impresioniralo in navduševalo?
Nikoli nisem imel idolov, navduševale so me vse nore stvari, kot me še zdaj!

Kaj je bilo po tvojem v tistem času bolje kot danes in kaj slabše?
Takrat je bila bolj živa scena, zadeve so bile še dovolj preproste, da jih je vsak razumel. Zdaj ne razumem več FS trikov, ki gredo v super skrajnosti, ko človek več ne razume, ga več ne privlači in disciplina oz. šport izgubi nasplošno. Zato je FS obsojen na to kjer je in vedno bo glede popularnosti. Meni osebno postaja šport vedno lepši in bolj divji, ne gledam več na nanj iz profesionalne smeri in ravno zato je lep, ker je skupek druženja, dojemanja narave v polni meri in preizkus samega sebe.

Ko se spomiš na tiste čase, se ti zdi danes kaj iz tistega obdobja zelo zabavno ali smešno?
Ko se spomnim na tiste čase, se spomim tisoče norih scen, podvigov in predvsem svoje neskončne volje, kaj vse sem počel, da sem lahko srfal.. Lahko bi napisal knjigo. Zdaj takih mulcev več ni… Najbrž mi ne bi verjeli, če bi jim sedaj razlagal. 😀


Intervju za Style team, Milje, 2009

Dodaj odgovor