MOJ PRVI VULCAN (AIR JIBE) #5 – Matej Učakar

Matej Učakar spada v drugo generacijo slovenskih freesylerjev. Veliko dni preživi na vodi, saj dela kot inštruktor in videoproducent v QS windsurf šoli, zato ima tudi veliko priložnosti za izpopolnjevanje. Redno nas na svojem FB profilu navdušuje z objavami raznih trikov. Kako pa se je podal v prve korake freestyla, si lahko preberete spodaj.

>Kdaj in kje si odpeljal prvi Vulcan?
Rhodes, Prasonisi leta 2006

>Koliko si bil takrat star?
Takrat sem bil star 15 let.

>Se spomniš, kakšni so bili občutki, ko si naredil prvega?
Pred Vulcanom sem odpeljal že Flako ter switch Vulcan, tako da sem se prvega Vulcana veselil predvsem zaradi Spock-a, ki je sledil kakšen dan za tem. 🙂

>Koliko poizkusov, surfaških dni ali let si potreboval za prvega?
Na samem začetku sem parkrat poskusil Vulcan, vendar sem hitro obupal, saj so mi bili drugi triki veliko bolj atraktivni. Osredotočil sem se na Flako in switch Vulcan v drugo smer. Ko sem to osvojil, sem prvi Vulcan odpeljal v cca 10 poskusih.

>Kateri trik je nato sledil?
Spock, Clew First Spock.

>Imaš kakšen nasvet za Vulcana? Kaj je tebi najbolj pomagalo?
Učenje Vulcana se lahko drastično podaljša, če se ga lotimo napačno. Priučene napake je težko izničiti, tako da je začetek zelo pomemben. Učenje Vulcana bi razdelil na dva dela. Najprej se je potrebno osredotočiti na sam skok in rahlo rotacijo deske (zasuk ramen, pogleda nazaj), nato pa še na pravilen preprijem jadra v zraku, saj si s pravilnim preprijemom jadra pomagamo pri rotaciji deske.
Moji glavni nasveti so: vizualizacija trika na kopnem, močan poteg jadra nazaj oz. mimo sebe s prvo roko ko smo v zraku, ter agresivni “brc” zadnje noge pod rit in seveda izteg noge pri pristajanju ter ohranjanje celotne teže na prvi nogi pri pristanku in drsenju vzratno.

>S kakšno opremo si takrat skakal?
F2 chilly in Challenger sails 4.2.

>Kakšna je bila takrat WS scena?
WS scena je bila takrat čisti Rock’n’roll. Takrat smo vsi želeli biti pro rajderji in predvsem smo vsi mislili da se da od tega enostavno živeti. Sponzorji niso bili problem, poceni letalske karte, življenje brez odgovornosti in skrbi. 🙂

>Kateri triki so bili takrat popularni?
SW chachoo, punete, double flake itd….

>Kateri surfači so bili tvoji idoli? Kaj te je v tistem času impresioniralo in navduševalo?
Imel sem ogromno idolov… Iz sveta predvsem Golito, Cheo Diaz, Campelo, Kauli, Paskowski… Seveda pa tudi Slovenci Žiga Hrček, Andraž Žan, Tine Slabe, Konan in vsi ostali!

>Kaj je bilo po tvojem v tistem času bolje kot danes in kaj slabše?
V tistem času je bil nivo trikov precej nižji. Takrat se mi je zdelo, da sem v zaostanku pred evropsko konkurenco za kakšno leto, največ dve. Z leti in z razvojem opreme se je nivo freestyla močno dvignil, tako da smo samo gledali z odprtimi očmi in se čudili. Trenutno znam kar precej air trikov, vendar če danes ne narediš vse double v obe strani ne dosežeš nič. Zanimivo je to, da se je začel freestyle mešati z valovi, tako da so triki zdaj višji, bolj ekstremni in tako veliko bolj zabavni. Včasih smo bili zagriženi freestylerji, danes pa so mi vseč vse discipline, tako da z veseljem primem za slalom opremo, wave ali foil! 🙂

>Ko se spomiš na tiste čase, se ti zdi danes kaj iz tistega obdobja zelo zabavno ali smešno?
Odraščanje s starejšnimi surfači je bilo kar pestro, tako da bom zgodbice raje zadržal zase. 🙂

Dva starejša posnetka flake in spoka:

Dodaj odgovor