MOJ PRVI VULCAN (AIR JIBE) #11 – ANJA SEDLAR

Anja Sedlar je nekdanja styleovka, ki je oboževala windsurfanje in veliko časa preživela na vodi. Najraje se je posvečala freestyleu in učenju trikov, kasneje pa je FS desko zamenjala za wavevarico, saj so jo zasvojili valovi. No, vmes je sicer zamenjala šport in zadnje čase veliko pedla (srfa na valovih). Windsurfala pravi, da ni že dolgo (2 leti+), se pa sedaj precej ukvarja tudi z apneo, kjer se je potopila v že zavidljive globine (35m). Poleg tega že dolgo vadi jogo (trenutno vodi tečaj joge on-line), v mladosti pa je trenirala plavanje. Skratka multišpotnica. 🙂
Še nekaj, Anja je tudi dvakratna vice prvakinja Slostyle-a (DP windsurf – freestyle). Kako ji je uspel vulcano pa si preberite v nadaljevanju…

>Kdaj in kje si odpeljala prvi Vulcan?
Uh, že dolgo nazaj. Pol ure brskanja po Facebooku me je pripeljalo do točnega datuma – Egipt, El Tur, 27. jul 2010. 🙂

>Koliko si bila takrat stara?
23 let.

>Se spomniš, kakšni so bili občutki, ko si naredila prvega?
Noro dobri! 🙂 Ko ti po vseh neuspelih poskusih kar ni jasno, da ti je uspelo in je bil res perfect. 😀 Sem bila skoraj sama v vodi in sem potem letela vsa vesela ven v station in vriskala od sreče; ” Ratalo mi jeeee, prvi volcan!” .
Seveda sem pričakovala, da bom spet naslednjih 100 poskusov padla, ampak je sledilo še večje navdušenje, ko sem šla nazaj v vodo in takoj obrnila še enega. 🙂

>Koliko poizkusov, surfaških dni ali let si potrebovala za prvega?
Uf, verjetno kakšno slabo leto (realno kakšne 20-30 dni na vodi) matranja v slabih pogojih in z neustrezno opremo. Potem pa mislim, da mi je uspelo v parih dneh v Egiptu s prvo pravo freestyle desko.

>Kateri trik je nato sledil?
Sočasno sem se nekako učila še upwind in downwind 360 pa kasneje gecko, vse uspešno. Potem pa lov za spockom in flako. Slednje mi nikoli ni uspelo, ker sem zašla v pedlarske vode. En bolj zmazan spock je uspel naslednje poletje 2011. Še vedno me jezi, da nisem zbrala poguma za loop.

>Imaš kakšen nasvet za Vulcana? Kaj je tebi najbolj pomagalo?
Rotacija telesa sledi glavi, nujno pogled nazaj! Hitra menjava rok (še bolj pomembno potem za spock) in ta “zamah”, ko preprimeš, da potegneš jadro naprej pred sabo. Pa še po pristanku prenos teže na prvo nogo, da ne izgubiš ravnotežja. Uglavnem, milijon zadev za razmišljat. 😀 Priporočam vadbo na suhem in vizualizacijo.

>S kakšno opremo si takrat skakala?
JP freestyle deska 90 l, jadro Hot Sails Maui – Superfreak (pomoje 4.0.).

>Kakšna je bila takrat WS scena?
Top! Se mi zdi, da smo bili vsi res povezani med seboj. Nikoli ni bil problem najti buddy-ja za surf trip ali za dnevno burjo v Ližnjanu. Tudi druženj ni manjkalo. Sami super spomini in srčni ljudje. Svetovno gledano hiter razvoj freestyle trikov in srfanje v vedno bolj skrajnih pogojih.

>Kateri triki so bili takrat popularni?
Razni spocki, funnel, shove it, shaka, loop, grubby…

>Kateri surfači so bili tvoji idoli? Kaj te je v tistem času impresioniralo in navduševalo?
Vse okoli tega športa mi je bilo super…voda, veter, družba, potovanja, napredovanje v vožnji na valu, triki. Spremljali smo svetovno elito PWA in se slinili nad tem kar jim je uspevalo. 🙂 V glavi imam sestri Moreno, ki sta me navduševali kot predstavnici nežnejšega spola, seveda Paskowski, Golito, Kai Lenny, Naish… Od naših pa majstri freestyla ala Žiga Hrček in Andraž Žan ter občudovanje spretnosti Konana, Luke Jureša in ostalih na valu.

>Kaj je bilo po tvojem v tistem času bolje kot danes in kaj slabše?
Zdaj sem na žalost malo out (nisem bila na windsurfu že več kot 2 leti, groza), ampak se mi zdi, da ni več enako kot včasih. Prej smo bili res klapa, vsi tudi še precej brez obveznosti in vez – največja skrb je bila, a bomo zagledali tisto meglico nad Ilirsko na poti v Preluko ali ne 😀 Težko ocenim trenutno situacijo, se bo treba spet spraviti na veter in potem poročam! 😛 Zdi se mi, da je malo padlo zanimanje med mladimi za ta šport, še dobro, da imamo Eržen family. Globalno pa gredo te triki v vesolje, sploh ne razumem več, tisti na Red Bull Storm chase so pa itak norci. Razvoj opreme in tehnologije premika meje.

>Ko se spomniš na tiste čase, se ti zdi danes kaj iz tistega obdobja zelo zabavno ali smešno?
Oh, se je nabralo toliko zgodb čez vsa leta, da bomo raje v živo na kakšnem srečanju 😉 Nikoli nam ni bilo dolgčas, prelepi spomini!

Hvala za odličen intervju! Style team ti želi veliko srfaških dni, z jadrom ali brez. 🙂

 

Dodaj odgovor