MOJ PRVI VULCAN (AIR JIBE) #1 – Tine Slabe

Z IZJEMNIM pogovorom z IZJEMNIM surfačem začenjamo nov sklop intervjujev na našem IZJEMNEM spletnem portalu. Odpotujte v preteklost, v pionirsko dobo freestyle trikov pri nas. Oglejte si izjemne slike, posnete še na film! (Le kdo od vas ima surfaške slike na filmu?)

Sprašuje Style team, odgovarja Tine Slabe:

Kdaj in kje si odpeljal prvi Vulcan?

Uhh, veliko veliko časa je že minilo. Če se ne motim je bilo to na Prasonisiju mogoče 1998. Vem, da takrat feestyle deske še niso obstajale in naredil sem ga na Carvu, modrem, in Challenger Liquido.

Koliko si bil takrat star?

Če se ne motim glede leta kdaj sem ga naredil sem bil star 18.

Prvi poskusi

Se spomniš, kakšni so bili občutki, ko si naredil prvega?

Zelo, zelo dobro se spomnim prvega Spocka, za Vulcan pa nisem prav siguren, vem pa, da sem za oba porabil ogromno časa, tako da sem bil sigurno zelo, zelo vesel!

Koliko poizkusov, surfaških dni ali let si potreboval za prvega?

Od trenutka, ko sem ga začel poskušat, do tega, da sem ga naredil, je minilo kako leto, a vem, da sem naredil nešteto poskusov!

Tu sem že znal – 2001

Kateri trik je nato sledil?

Willy skipper s katerim sem razbil toliko desk, da sem skoraj obupal, nato pa sem, ko so ga izumili, začel s Spockom.

Aerial Jibe s Kemberji!

Imaš kakšen nasvet za Vulcana? Kaj je tebi najbolj pomagalo?

Meni je najbolj pomagalo, da sem razmišljal o zasuku bokov in da sem roki obdržal pri jamborju. Da nisem z roko zarotiral, temveč s telesom.

S kakšno opremo si takrat skakal?

Kot omenjeno s freeride desko Carve Starboard in wave jadrom Liquido Challenger sails.

Kakšna je bila takrat WS scena?

Freestyle je bil šele na začetku in bilo je ekstremno navdušenje okoli njega. Časi so bili vsaj zame zelo drugačni. Takrat je obstajal zelo dober hrvaški tour, na katerem sem tudi začel tekmovalno kariero.

Kateri triki so bili takrat popularni?

Te, ki sem jih treniral. Bil sem kako leto za najboljšimi..

Kateri surfači so bili tvoji idoli? Kaj te je v tistem času impresioniralo in navduševalo?

Sigurno je bil glavni idol Josh Stone, po katerem sem tudi prevzel številko na jadru. Želel sem si nekega dne tekmovati na King of the Lake, ki je bil takrat sinonim za freestyle.

Josh Stone, izumitelj Spocka, začetnik modernega freestyla. Vir: https://www.pwaworldtour.com/fileadmin/user/main_editors/images/events/2002/Costa_brava/cb02_usa6_spock.jpg

Poglejte višino Tinetovega Vulcana!

Kaj je bilo po tvojem v tistem času bolje kot danes in kaj slabše?

Windsurf svet (firme) so imele še veliko večje budgete in dalo se je veliko več narediti, če si bil dovolj dober. Jaz še nisem bil. Bilo je tudi več marketinškega budgeta v drugih firmah in lažje se je dalo priti do sponzorjev, čeprav tudi takrat ni bilo prav nič lahko. Predvsem pa je bil tempo nekoliko bolj počasen in zdi se mi, da so si ljudje lažje vzeli čas za surfat, kot je to danes, ko je vse zelo natempirano. No, mogoče pa sem le jaz starejši… 😉

Ko se spomiš na tiste čase, se ti zdi danes kaj iz tistega obdobja zelo zabavno ali smešno?

Smešno se mi zdi, da smo se mi na neprimerni opremi 100 let učili neke trike, ko danes s primerno opremo otroci in odrasli odpeljejo trik v nekaj dneh. Bili pa so neponovljivi časi, ko je do Prasonisija na Rodosu še vila makadamska cesta in je bilo največje jadro 7.8 😉

Čas teče hitro!

Hvala Tine za IZJEMEN intervju!

Komentarji

komentarjev

Dodaj odgovor