Moj prvi loop #9 – Žiga Hrček

Žigo Hrčka večina verjetno najbolj pozna po QS windsurf šoli, ki sta jo ustanovila z Nino Tanhofer in je letos pravznovala 10 let ter v tem času postala prepoznavna blagovna znamka v Sloveniji in tujini. Žiga je bil tudi med prvimi pri nas, ki so se začeli ukvarjati s freestylom, ko se je na prelomu tišočletja pojavila ta nova disciplina jadranja na deski. Na SloStyle tekmovanjih je bil vedno v vrhu in leta 2006 v Ližnjanu tudi zmagal ter postal državni prvak. Še vedno je navdušen freestyler, trenutno si lahko njegov video pogledate zgoraj v oknu trik tedna. Zanimiv intervju o loopu pa preberite v nadaljevanju…

_DSC8927Se spomniš, kdaj in kje si odpeljal svoj prvi front/speed loop?
Žal se ne spomnim kdaj je bil prvi pravi loop na noge, spomnim pa se prvih poskusov v Fiesi in še isto leto v Grčiji na Naxosu, vse pa v drugi polovici devetdesetih let. Danes sicer težko rečem, da je bilo tisto podobno loopu 🙂

Koliko časa/dni ali poskusov si potreboval, da si odpeljal prvega?
Tudi to težko rečem. Šlo je bolj za to, da sem z številom poskusov zgubljal strah, poskušal sem jih pa v različnih pogojih. In ko se se je nekoč vse pokopilo, da sem srfal
na primernih pogojih z ravno dovolj visokim valom in strmim valom, sem prvič pristal na noge.

Te je bilo loopa strah? Te je še vedno strah?
Na začetku me je bilo. Ko sem se začel učiti, to še ni bil manever, ki bi ga videl vsak dan. Tudi youtuba še ni bilo in zato si pač poskušal nekaj po občutku. Strah potem odpade, saj ugotoviš, da v normalnih razmerah ne more praktično nič več narobe.

Odpelješ loop v obe smeri?
Ja, čeprav mi je dolgo časa ena smer občutno bolje ležala. Ta razlika je zdaj precej manjša.

W 31.03.2016 (2311)Kateri nasvet oz gib je zate ključen pri loopu? Kateri nasvet ti je najbolj pomagal?
Ključno je to, da razumeš v katero smer mora potekati rotacija: da ne gre telo v preval proti jadru ampak bolj proti vetru. Hrbet mora biti skoraj ves čas nad vodo, in celotno telo pod jadrom.

Se spomniš največjega crasha loopa? So bile kake posledice?
Ja, pri enem prvih poskusov speedloopa sem v zraku spustil lok in ga ponovno prijel ter si pri pristanku zlomil prst. To je bilo na Naxosu v Grčiji in ker se drugega tam ni dalo početi, kot windsurfati, sem čez 3 dni dalje srfal z neko plastiko, povito s duck tape-om okoli prsta.

Čelada da ali ne?
Čelada nam da neverjeten občutek varnosti, zato smo bolj pogumni. Tudi sam sem na začetku nosil čelado. Potem pa kmalu ugotoviš, da so udarci z glavo v vodo manj boleči če čelade nimamo, ker je tako manjša površina, ki udari ob vodo. Pomembno je, da si loop predstavljamo v glavi in ga šele nato začnemo poskušati. Enako velja za ostale manevre: če poskušamo nepredstavljivo, potem je bolje da imamo čelado.

Bi še kaj dodal? (anekdota, nasvet,…?)
Skoraj vsak je že kje prebral, da je loop eden najlažjih manevrov v srfanju, pa še vedno ga naredi razmeroma malo surfačev. Dejstvo je, da je zaporedja gibov pri loopu zelo malo oz. če sem natančen je edino, kar moramo narediti to, da v zraku dosežemo nek položaj v katerem vztrajamo do konca. Če to primerjamo z navadnim odglisiranim jibe-om, kjer moramo v določenem zaporedju brezhibno izvesti vsaj 6 ali 7 gibov, potem je težavnost loopa jasna. Če izpostavim en nasvet: pri loopu poglej nazaj ali dol. Rotacija vedno sledi glavi in če bomo gledali naprej, rotacije ne bo.

Če si kdo želi znati loop, potem se za to mora odločiti. Sam zelo rad učim loop in pred leti smo imeli tudi v Quiksilver windsurf šoli že posebej organiziran loop camp, kjer se je celotna skupina učila skupaj. Tečajniki so se med seboj spodbujali, pogum je bi večji, ker smo imeli gledalce/navijače in kamero, ki je vse snemala. Razen enega strganega jadra, drugih omembe vrednih poškod opreme ali tečajnikov ni bilo nikoli. Če kdo potrebuje tovrstno vzpodbudo, je loop še vedno sestavni del naših vsakoletnih tečajev na wave windsurf campu v Maroku.

Dodaj odgovor