Moj prvi loop #13 – Jurij Panjan – Pamir

Predsednik ŠD windsurfing style team Jurij Panjan – Pamir je že komaj čakal, da pride na vrsto za intervju, saj ima veliko uporabnih nasvetov za vas. Loop je bil vedno njegova močna stran ali pa zaščitni znak, o njem je sanjal še preden je dobro stopil v zanke. Če mu npr. na Slostylu v težkih freestyle pogojih na izolskem čopu ni šlo nič, je vrtel loope, pri le-teh se mu ni nikoli zataknilo. Kot lahko vidite na naslovni sliki je loop poskušal izvesti celo v “no handed” različici. Verjetno ste ga zadnje čase, tisti ki radi v temi vstajate, opazili po nenavadno visokih “frontičih” za Preluko. Čas je že bil, da razkrije svojega asa v rokavu. 🙂

Se spomniš, kdaj in kje si odpeljal svoj prvi front/speed loop?
Seveda.

Koliko časa/dni ali poskusov si potreboval, da si odpeljal prvega?
Hmm, po mojem ne veliko za speedloop, kake dve sezoni po cca 20 surfaških dni, pa nisem se metal vsakič, ko sem bil na vodi, sem pa tja kak poskus. Fronta pa sem odpeljal malenkost kasneje, predvsem zaradi pogojev. Sicer je normalen front (ne previsok) lažji kot speedloop.

Te je bilo loopa strah? Te je še vedno strah?
Itak, da me je stiskalo med nogami, ampak z vsakim poskusom manj. Je pa bil loop trik, ki sem ga imel enostavno že v krvi, ob rojstvu. Še preden sem se ga sploh lotil, sem enostavno vedel kaj je treba narediti. To so pač triki, ki jih enostavno čutiš. Npr. kot Grubby ali Cheeseroll, ki sem jih odpeljal v prvem poizkusu. Nasprotje temu so triki, kot je npr. Switch Puneta ali Shaka, kjer še vedno nimam pojma kaj je potrebno storiti in se jih učim že 5 let.

Odpelješ loop v obe smeri?
Ja, v levo v miže, sede, stoje, z nogo za glavo, stalled, one handed, razmišljam že o doublu :),… v desno pa bolj brez občutka, ampak vseeno načeloma brez problema. V desno npr. ne znam stalled loopa, ker nimam občutka za skakanje z desno nogo naprej.

Kateri nasvet oz gib je zate ključen pri loopu? Kateri nasvet ti je najbolj pomagal?
Roka po loku do konca nazaj in zategnt kolikor se da. So pa še drugi nasveti, ampak ta je najbolj pomemben, se mi zdi. Je pa res, da vsak človek potrebuje “svoj” nasvet. Enim moraš reči, da naj skrči nogo, drugemu pomaga, da pogleda nazaj,… ostalo naredijo pravilno. 100 ljudi, 100 čudi.

Se spomniš največjega crasha loopa? So bile kake posledice?
Hm, bili so neki lepi skokeci in padeci že ja. Eni bolj smešni kot nevarni. Enkrat me je sezulo iz zank in trapeza, sem naredil salto in na špičko direktno skozi zgornje okno.


Imel sem poskus One handed speedloopa – rezultat je bil zlomljen lok in strgane trapezne zanke.
Od hujših pa:
-Večkrat (kar je pač normalno za nepopolne speedloope) pristanki na ploh in moder hrbet


-super lepi fronti s pristankom na noge IN- žal neizogibno- vodo v “JAJCA”.
Večkrat sem se ponesreči zapel v trapez med “višjim” front loopom. To pa ni šale, samo čakaš kaj ti bo življenje prineslo, moliš, da bo vse ok…… In neverjetno, vse je ok 🙂 začuda. Kljub vsem doživetim pozicijam in pikiranjem proti jamborjem, smernikom,…. je – potrkam na glavo – bilo vedno vse ok.

Zgoraj: ponesreči zapel v trapez. To sem ugotovil tik za tem, ko sem zategnil zadnjo roko.

Loopi v desno niso moja vrlina 🙂

 

Bi še kaj dodal? (anekdota, nasvet,…?)
Ja,lahko resno odgovorim na prvo vprašanje: Se spomniš kdaj in kje si odpeljal svoj prvi front/speed loop?
Itak, da se spomnim, Dulc mi je posodil svojo Flikko (cca. 80L), smo šli v Savudrijo, sem pičil proti obali se odrinil in pristal prvi speedloop, na vodni štart, da se razume. Prvi Front je bil pa na Štangi. Takrat pa sem fural 8-kg, 70L old school Strapperco, ki mi jo je Stanekanare posodil za furat (še vedno jo imam), kljub temu da je deska pred tem služila kot šank na fantovščini oz. nekaj podobnega. Takrat sem skočil na valu tik pod štango, kjer prihajajo valovi iz različnih smeri. Tam je super položen val, še vedno visok recimo meter ali več, ki lahko pride točno nasproti. Potem pa samo preval čez in je to to. Tam sem naredil tudi prvi mini stalled loop.

Prva “wejverca”, Strapper, cca 70L, 8+ kg, dolžina in širina letom primerna – sulica.
Še kakšne anekdote? Verjetno se kdo drug spomni kakšne, jaz pa, hm,.. tale je mogoče:
Enkrat sem v Vassilikiju v grčiji poskusil narediti 50 loopov, enega za drugim pa je zmanjkalo vetra, prišel sem do 25 v špuri ven in not. Bo treba ponovit enkrat.

Zabavni so tudi drugi loopi:
Moj prvi in edini poskus Pushloopa je bil skoraj odpeljan, ampak ker vseeno ni bil :), se je končal s prebito ustnico in luknjo pod njo. Se mi zdi dokaj lahek trik, podoben frontu zaradi hitre rotacije.
Frontloop je tehnično res “izi” trik, dejansko skočiš v preval in čakaš. Cheeseroll pa je npr. še lažji. Tudi Cheeseroll one handed npr. (“kao Cowboy”)
Air chachoo je tudi zanimiva varianta loopa. Malo bolj tehničen in fristajlerski. Upam, da mi ga uspe odpeljati čimprej.
Ko/če pa obrnem DOUBLA, pa odkljukam enega od življenjskih ciljev. Potem mi, kar se tiče srfanja, ostane le še en srfaški cilj – peljati na Jaws, kar pa je skoraj nemogoče, ker ne vem kje se prodajajo karte za vstop :).

Nasveti pa, nič, zadnja roka na široko po loku, skočit zategnit in čakat. Poskušat in čakat. Enkrat bo uspelo, ker je trik res IZI!

 

Dodaj odgovor