Moj prvi loop #12 – Andrej Tršan – Tršo

Tršo je eden najbolj radikalnih slovenskih windsurferjev. Njegovi loopi se odvijajo na zavidljivih višinah, zato je pravi naslov za kakšen uporaben nasvet.

img_2527-p19sn07dv11kr712t91qn4c2roqa

Se spomniš, kdaj in kje si odpeljal svoj prvi front/speed loop?
Seveda se spomnim. Bilo je na otoku Gran Canaria, mislim, da daljnega leta 2004. Oba moja kolega sta se že suvereno skakala loope, tko, da meni ni preostalo kaj drugega, kot da se tudi sam začnem metati v speed loop. Moram priznati, da v tem času, še jibe-ov nisem prav dobro znal.
Koliko časa/dni ali poskusov si potreboval, da si odpeljal prvega?
Potreboval sem kakšnih 10 poskusov, da me je začelo rotirati in da sem približno zaštekal v čem je problem. Da sem dobil pravo horizontalno rotacijo sem potreboval nekaj let. Sprva sem se metal v pravo salto, z glavo naprej. Tisti loopi so bili bolj podobni cheesroll-u kot speed/forward loop-u. Šele s časoma sem ugotovil, da se je potrebno pri speedloopu metati nazaj na hrbet in ne čez glavo.
Te je bilo loopa strah? Te je še vedno strah?
Ni nobenega strahu. V primeru, da bi me bilo strah, tega ne bi počel. Če se ne počutim udobno stvari ne počnem.
dsc_2789
Odpelješ loop v obe smeri?
Da, na desno stran sem forward loop (potem, ko sem se dobro naučil loop v levo) odpeljal ob prvem resnem poskusu.
Kateri nasvet oz gib je zate ključen pri loopu? Kateri nasvet ti je najbolj pomagal?
Ne vem kateri nasvet bi lahko izpostavil. Verjetno to, kar sem že povedal zgoraj. Ne se metati naprej čez glavo, telo vržite nazaj, usmerite desko downwind, zadnjo roko pokrčite, sprednjo stegnite in to je to. Pri učenju novih stvari mi zelo pomaga, če nek gib večkrat ponovim na obali in mi tako pride v kri. Potem je na morju mnogo lažje. Drugače pa zelo rad pogledam na youtube-u windsurf wave tutorial-e od Adam Lewis-a How to do….?. On zna stvari zelo lepo razložiti.
Se spomniš največjega crasha loopa? So bile kake posledice?
Pri forward loop-u razen kakšnih manjših modric nisem imel poškodb. Druga pesem je, ko sem začel skakati push loop-e. Tu me je veliko  bolj bolelo. Lansko leto sem si pri poskusu dvojnega forwarda počil bobnič. Na splošno pa do sedaj pri windsurfu nisem utrpel kakšnih hujših poškodb in upam, da tako tudi ostane.
Bi še kaj dodal? (anekdota, nasvet,…?)
Ne, pazite nase in imejte se radi.

Dodaj odgovor