Moj prvi loop #8 – Žan Šude

Žan Šude je začel surfat kot mlad in nadobuden fant, ki je z vztrajnostjo in treningom hitro napredoval. Na začetku se je intenzivno posvečal freestylu in lahko bi rekli, da takrat ni veliko spal, saj je bil njegov domači spot Preluka. Kasneje je 3x postal državni prvak z zmagami na SloStyle-u 2008, 2011 in 2012 in sodi poleg Tineta Slabeta in Andraža Žana med najuspešnješe v zgodovini SloStyle-a (o.p. DP v windsurfanju v disciplini freestyle, tekmovanje ki ga je prirejal Style team). Sedaj ga podobno kot še nekatere SLO srfače zanimajo predvsem valovi. Tisti, ki že dolgo spremljate windsurf sceno, se gotovo spomnite njegovih komentarjev na totem forumu in nekdanjem style chatu pod vzdevkom zan89. 🙂

3753fd6b-7f5a-463a-8f85-27108356ff8f
Se spomniš kdaj in kje si odpeljal svoj prvi front/speed loop?
Jaz se ne nisem spomnil, tako da sem poklical Markota Čukiča, on pa se spomni. Bilo je leta 2007 maja meseca na Rodosu. Bil je killerloop.

Koliko časa/dni ali poskusov si potreboval da si odpeljal prvega?
Potreboval sem 3 poskuse, skupaj 10 minut :).. Mlad in neumen pa ne razmišljaš dosti, če začneš ga ne odpelješ nikoli.

Te je bilo loopa strah? Te je še vedno strah?
Še vedno me je strah visokih loopov, do vseh imam pa se vedno neko strahospoštovanje. Bistvo vsega je, da takoj ko prideš v vodo nažgeš prvo rampo in v loop (čeprav ni zdravo, ker se nisi ogret) tako takoj odvržeš “strah” za tisti dan, po tem rotiraš brez problema. Tudi pri prvem mi je pomagal Marko Čukič, ki je po dogovoru izvajal nad mano hud psihični pritisk, vedno 4m za mano in vpil nekaj pač.. To hudo pripomore in priporočam vsakomur. Se moraš pa pred tem tudi sam odločit, da boš skočil. Velika večina se odloči, da bo potem pa vedno “nekaj ni bilo”.

670bf17c-7ad1-400a-9c25-a6b7cb078140
Odpelješ loop v obe smeri?
Suvereno odpeljem loop na desno, na levo sem se parkrat dobro razbil in nehal skakat, nič hujšega samo nehal sem skakat in potem je konec, zdaj že preveč razmišljam, da bi ga spet začel skakat v levo.

Kateri nasvet oz gib je zate ključen pri loopu? Kateri nasvet ti je najbolj pomagal?
Najboljši nasvet je glava nazaj ob skoku in zadnjo roko bolj nazaj.

Se spomniš največjega crasha loopa? So bile kake posledice?
Spomnim se lepih padcev vendar nikoli nobenih posledic.

Bi še kaj dodal? (anekdota, nasvet,…?)
Front loop je predvsem psihično zahteven, po izvedbi pa sodi med bolj preproste stvari v srfanju. Ko enkrat premagaš strah, začneš zares uživati, tudi po 1000. ponovitvi ti se vedno ob vsakem skoku dogaja pa tudi, če je nizek. Pri tem triku ni polovičnosti, greš ali pa ne greš v skok. Večinoma vse poškodbe se zgodijo ko si vmes premisliš, zato le pogumno, po prvem skoku si rečeš “a to je to” 🙂

Dodaj odgovor