Intervju z Ačotom – a.k.a. Acototi!

Nekega dolgočasnega nevetrovnega popoldneva, nas je ob običajnem razmišljanju o soncu, vetru in jibu,… prešinila nenavadna misel: “Kje za vraga je kaj Acototi!? ”

Fanta smo nekako le našli in veste kaj? Prav nič se ni spremenil! Kot vedno nas je toplo sprejel, še bolj pa navdušil z tipično poglobljeno-totiforum-razmišljujočimi odgovori na nekaj naših srfaško-plehkih vprašanj (nas je le zanimalo kaj se z Ačotom dogaja:) ).

01_Aco-vecerno-uzivanje-flah-Ponta_IMG_0314S: Kaj počneš v zadnjem času, si sploh še kaj na vodi?
A: Uf, zdaj ste me pa ujeli 😉
Zadnje čase sem bolj malo na vodi, ker sem se pred kratkim (pre)selil v Emirate in je med spremljajočimi opravki zmanjkalo časa – se bo pa upam to kmalu izboljšalo!

V prostem času sicer še vedno obožujem performance jadranje, ki me je pred dobrimi 10 leti tudi zvleklo v surfanje kot takrat eno najhitrejših tovrstnih diciplin na vodi.

Ta ista želja me je vmes potegnila še v jadralno padalstvo, zdaj pa me – ironično – že par let tudi odtujuje od srfanja na račun Kite-Foila, ker je v Course-Race postal veliko hitrejši.

02_Aco-Padalo04_Aco-Foil-Zusterna_IMG_5728Če slučajno koga zanima koliko (zelo) hitrejši, bo v pomoč spodnji report iz Windsurf Vs Kitefoil regate, ki ga je med drugim napisal windsurfer: keeping-pace-with-joneses
“At the end it was the foil kites who dominated in just under an hour and the windsurfers in at 1:25″

S: Spremljaš kaj slovensko surf sceno? Bi kaj povedal na to temo?
A: Spremljam predvsem Course-Race, ker ga seveda najraje prakticiram. Stojanu Vidakoviču se moram zahvaliti, da me je zvlekel tudi na regate in mi pomagal z nasveti ter nabavo opreme, saj sem se posledično leta 2013 udeležil Viganjskega Svetovnega Prvenstva v Formuli in imel možnost spoznati najboljše Formulaše sveta, ki so med drugim tudi preprosti in zelo dostopni dečki!

05_Aco-Albeau_20130701_204228Slika Ačota s slalomsko legendo Antoine Albeaujem.

Razplet dogodkov od tam dalje se mi pa žal zdi vse manj obetaven, saj razvoj Wind-Surf opreme že skoraj 10 let stagnira in nas druge discipline prehitevajo po levi in po desni, ponižani in hitrosti željni Course-Racerji pa posledično iščemo alternative, predvsem Kite-Foil.

Kljub vsepovsod kričečim jadralskim revolucijam našega časa z America’s Cup-om na čelu, ki že leta s hydrofoili in 3D jadri drvi po vodi z neverjetnimi hitrostmi, konzervativna windsurf industrija še vedno vztraja s starimi rešitvami.

Ker mi je bilo žal za šport, ki ga imam tako rad, sem poskusil stvari premakniti na bolje: tako je nastal niz mailov predsedniku Formula klase s predlogi izboljšav, ki je kulminiral z osebnim nagovorom na Evropskem Prvenstvu v Vignju leta 2014, vendar klasa žal ni pokazala posebnega interesa za korenite spremembe in sem projekt opustil.

Sprijaznil sem se z dejstvom, da v tej fazi Windsurf industrija ni pripravljena stopiti odločno naprej v korak s časom in se začel učiti Kite-Foil: “If you can’t beat them, join them!” 😉

03_KiteFoil-Team-Koper_IMG_5762S: Koliko črtic si narisal v 2015?
A: Evo, pa ste me spet našli 🙂
Sezono 2015 sem prekinil na polovici zaradi omenjene selitve v Emirate, tako da se je seštevanje črtic ustavilo okoli stotke.

Ker se vprašanje verjetno nanaša na celotne sezone, bodo morda bolj reprezentativne številke iz predhodnih let, za katere imam tudi natančnejšo statistiko: leta 2014 je bilo črtic 189, leta 2013 pa 208. Te številke vključujejo tako Wind-Surf kot Kite-Surf seanse.

S: Kakšni so plani za 2016?
A: Najprej urediti do konca nov dom, potem pa ponovno zagnati Kite-Foil, se učiti dalje obrate in drveti vse hitreje po toplih zalivskih vodah 😀

S: Bi še kaj sporočil slo surfačem?
A: Vsekakor to, da se splača zavzemat za večjo odprtomiselnost našega športa do novih tehnologij, ker omogočajo glisirat/foilat v manj vetra, z manj truda in hireje! Razen tega so na tem svetu vse življenjske vrste brez evolucije obsojene na izumrtje in windsurferji pri tem nismo izjema 😉

S: Najlepša hvala za tale fenomenalen intervju, upam da se čimprej srečamo na vodi.
A: Upam da res – in če gre po sreči, bom skušal pofoilat tudi kak meter nad vodo!

PS: Pa še zahvala Ziggy-ju, ker brez njega ne bi imel ene Kitefoil slikce za priložit 😉

One Comment
  1. Najs intervju, kar se evolucije tiče in razvoja windsurf opreme je pa zadeva za moje pojme nekoliko pretirano označena za potencialno izumrtje. Če pogledamo samo naj šport vseh časov nogomet, koliko se je razvil v zadnjih npr. 20 letih, pa je njegova popularnost neminljiva. Pa košarka in recimo surfanje na valovih, ter še nešteto je takih športov katerih razvoj je v zadnjih letih minoren. Verjetno je to lahko za speed windsurfing, sicer pa je windsurfing šport z dušo, način življenja in še več. Za vodo so tisti z 20 in več let starimi deskami in tisti z najnovejšimi quad-i, formulami,…, stari 4-5 in nad 70 let. Vsi uživajo v svojem in ko po zaključku seanse prideš zvečer domov, najprej pogledaš kako kaže z vetrom za naslednje dni. Ko te potegne, te vleče, vleče,… in se prenaša iz generacije v generacijo,… Razvoj? Seveda, samo ne vpliva na priljubljenost športa samo razvoj ampak še vrsta drugih stvari, kot so atraktivnost, dostopnost opreme, lokalni pogoji, nenazadnje marketing,… Nekateri navedeni športi se v zadnjih letih niso popolnoma nič razvijali, pa njihova popularnost ne usiha. Zato mislim, da windsurfig na splošno gotovo ni obsojen na izumrtje. Bi bil pa vsak vesel, če bi bilo malo manj gužve na spotih 😉

Dodaj odgovor