VULKANI, CERVEZA IN VALOVI (FUERTE TRIP)

Aleš Žehelj se je potrudil in pripravil odlično fotoreportažo z zimskega srfaškega dopusta na magični Fuerti. Klikni na fotko za povečavo.

Fuerteventura. Otok z magično energijo in perfektnimi valovi. Kdor je bil tukaj ve.
Zdaj že vsakoletna tradicionalna zimska migracija z mojo familijo na rajski vulkanski otok, ki nudi optimalne pogoje za surfarijo, windsurfarijo, kulinarično razvajanje z morsko hrano ter super familjarno počitniško avanturo. Pa definitivno je to otok najlepših plaž. Vamos a la playa!
Na otoku se vedno počutim domače, saj tu živi kar precej slovenskih surferjev, windsurfarjev, kuharjev, jogijev in hipijev. Ampak najboljše pizze na otoku ne pečejo Italjani, temveč lokalec Bobo v svoji krušni peči in dostikrat se po sešnu povabimo v njegovo stalno rezidenco na cervezo in pizzo. On si je na otoku namreč z družino našel svoj surfaški azil.
Da so Španke temperamentne ženske je takoj spoznal tudi naš mulc. Medtem ko se z neko malo chico igrata na igrišču in ji naš mulc vzame eno od igrač, mu mala chica takoj prilepi klofuto. Njena mama pa me pogleda, se zasmeji in reče: »Sedaj tvoj mulc ve kako temperamentne smo Španke!« Nisem hotel izzivati še njene mame…
Tukaj rabiš 3 deske – windsurf, surf ter skejt za suhi trening. Natega ni, saj lahko vsak dan furaš valove, le deske menjavaš. Hitra in okretna pedlarca ti omogoča vsakodnevno furanje hudih valov, saj veste, pedlanje je odličen trening za valovarski windsurfing.
Pogoji za windsurf pozimi sicer niso konstantni, a ko se veter in val poklopita se rajdajo spoti najvišje kakovosti kot so Majanicho, Caleta, Glass, Lajas, Punta, Rocky in ostali reefi. Valovi se tu perfektno in dolgo lomijo na oster vulkanski reef. PURA VIDA (polno življenje)! A za lepoto zloglasnega severnega dela Fuerte oz. North shora se skrivajo močni tokovi, ostri podvodni vulkanski grebeni, zelo močan val ter nenazadnje na večini spotov zajeban vstop in izstop iz vode. Porezani podplati in okrušeni smerniki na deski so tako itak klasika skoraj vsakega sešna. Na vse našteto pa se itak navadiš.
Dobro je, da so lokalci kar precej leni oz. razvajeni glede optimalnih pogojev, saj običajno ob 10 zjutraj še v pižami despacito poležavajo, medtem ko smo jaz in amigos takrat polovili že vse perfektne valove.
Tudi naše chice tu uživajo na surfaških seansah, večinoma ripajo na bolj prijaznem Waikikiju. Que bueno chicas (bravo punce)!
Lajf na otoku je res superfajn, vse je zlo despacito.
Gracias Fuerte y hasta luego (hvala Fuerta in se vidimo kmalu)!

Žeho

Dodaj odgovor