Andraž Žan SLO 49

Tokrat objavljamo intervju z Andražem Žanom, ki poletja zadnje čase preživlja na Karpatosu, kjer je ustanovil center športnih aktivnosti Karpathos Adventure. Za tiste, ki ga ne poznate, naj omenimo da je Andraž naš najuspešnješi freestyeler, ki je tekmoval v svetovnem pokalu PWA, kjer se je uspešno kosal z najboljšimi na svetu, je tudi dvakratni državni prvak. Veliko se je in se še ukvarja s poučevanjem windsurfanja in organizacijo kampov. Več pa lahko izveste v intervjuju.

hike

IMG_4139
> Kakšno je življenje na karpartosu?

Življenje na Karpatosu je super! Sicer ne živim na otoku celo leto, večinoma od maja do sredine oktobra, vendar je dovolj, da lahko opišem nekaj stvari o otoku. Vsak mesec ima pozitivne in negativne lastnosti. Izven sezone, se pravi od cca. aprila do sredine junija je otok vrhunski za večino športov v naravi. Temperature so nižje, zato ni tako vroče za pohodništvo, plezanje in kolesarjenje, spomladi in jeseni večkrat pridejo tudi valovi, prav tako pa piha 2-4x tedensko. Otok je zelo razgiban, preplavljen s hribovji, čudovitimi plažami (cca. 75 plaž okoli otoka), neasfaltiranimi cestami za gorsko kolo, ter mnogo neodkritimi plezalnimi točkami. Lani smo prvič raziskali edino sotesko kjer bomo v naslednjih mesecih pripravili vse za avanturistični izlet “dry canyoning”. Domačini so zelo prijazni, vsi so me sprejeli kot svojega, kar je najpomembnejše v Grčiji, v kolikor imaš tam firmo. Hrana je super, večina pridelana na otoku, prav tako meso, finančno pa je vse dosti podobno kot v Sloveniji, restavracije so še cenejše.

> Pogrešaš kdaj domače kraje?

Seveda jih, Slovenija je ena izmed najlepših dežel na svetu, kar sem jih obiskal, prav tako pogrešam tiste dni s prijatelji na lokalnih spotih, družino itd… Vendar sem vsaj 2x letno nekaj časa doma in zato v tistem času bolj uživam v domačih krajih.

IMG_2535

> Kako si se odločil in kaj je bil razlog, da se poletja preživiš na Karpatosu?

V zadnjih 13ih letih sem prepotoval kar nekaj sveta in izkusil veliko windsurf spotov. Na začetku me ni najbolj “vleklo” na Karpatos zaradi močnega vetra, v zadnjem času ko pa je vetra vse manj oz. so vetrovne razmere zelo čudne, pa me ni kaj dosti ustavljalo, da obiščem tudi Karpatos. Veter je tu več ali manj vedno prisoten, tako da ni potrebno imeti skrbi, kdaj bi šel na vodo. Prav tako me je narava, ljudje in atmosfera otoka tako prevzela, da nisem kaj dosti premišljeval, da bi več časa preživel na otoku in se v prihodnosti lotil malo drugačnega poslovnega načrta. Po treh letih na otoku, je odločitev padla in s partnerko sva odprla podjetje Karpatos Adventure outdoor acitities. Predvsem zato, ker je partnerka preživela na otoku že dobrih 10 let in podrobno raziskala zgodovino otoka ter “premaknila” vsak kamenček, je naša ponudba osredotočena predvsem na avanturistične izlete po otoku- pohodništvo, izleti s kolesi, izleti z barko… Ljudje lahko pri nas najamejo kolesa Specialized, surf deske, nudimo šolo deskanja na vodi in plezanje. Ena izmed naših idej je tudi recikliranje in ohranjanje narave, zato smo kolikor se je dalo pri prenovi našega centra reciklirali, uporabili les palet, očistili plaže in uporabili material za dekoracije, itd…

> Kaj počneš pozimi?

Pozimi sem bil zadnji dve leti v enem izmed največjih smučarskih centrov v Laxxu v Švici. Delal sem kot inštruktor smučanja in snemal za smučarsko šolo.

ski

> Kaj počneš v zadnjem času?

Kot sem že omenil, sem se zadnje čase osredotočil predvsem na Karpathos Adventure in pa seveda še vedno na Windsurf Kampe, ki jih še vedno z veseljem organiziram, sicer sedaj predvsem na Karpatosu ampak nameravam v prihodnosti prav tako dodati 2 lokaciji ali pa 3, bo čas povedal, kaj je najbolje. Prav tako sem še vedno motiviran freestyle windsurfer, s tem da sedaj vozim freestyle vedno bolj na valu, saj najnovejši triki zahtevajo bolj ekstremne pogoje.

> Kateri vodni šport te sedaj najbolj pritegne?

Windsurf je še vedno na prvem mestu, res je, da nisem več tako aktiven na spletu, kar pa ne pomeni, da nisem na vodi. 😉 Poleg windsurfanja, sem veliko na surfu. Razmere na Karpatosu so zelo dobre za začetnike, velikokrat pa prejmemo lep val tudi za malo naprednejše jahanje valov.

> Spremljaš kaj slovensko wsurf sceno? Bi kaj povedal na to temo?

Spremljam, spremljam… Ne vem kako bi komentiral SLO wsurf sceno… se premika, vendar zelo počasi. Je kar nekaj mladih, ki so motivirani za freestyle, sam v poletnem času treniram Filipa Roglja, ki je v zadnjih letih edini, ki je napredoval zelo zelo hitro, za kar sem zelo vesel. Vsi vemo, da je zelo težko v Sloveniji, zato sem zelo motiviran pomagati mladim, da potisnejo wsurf sceno naprej. Glede trgovin pa sem še vedno istega mnenja kot pred 10imi leti, v kolikor bi stopili skupaj, bi se vse zagotovo malo hitreje premikalo.

IMG_0091

> Koliko wsurf/kite/surf dni si imel v 2015?

Uh… ne štejem že kar nekaj let, lahko preveriš statistiko na windguru koliko je bilo vetrovnih dni in sigurno sem bil vsak ta dan na vodi, če izključimo kak teden poškodb.

> Kakšni so plani za 2016?

Uspešno prvo leto izpeljati poslovni načrt, se posvetiti vsem tečajnikom, ki se bodo letos pridružili mojim kampom ter se pripraviti na zimo, ki bo polna novih izkušenj.

> Bi kaj sporočil slovenskim surfačem?

Surfajte še naprej, in spodbujajte vse ki se odločijo za ta šport. Vedno je lepo videti nove obraze na spotih, v kolikor pa potrebujete pomoč pri napredovanju pa sedaj veste, kje me najdete.

CALENDAR2016_TIMELINE-FB

109 107 106 104 IMG_0760 IMG_2560 IMG_2566 IMG_2570 val pozimi val v zimskem času IMG_2531 IMG_0719

Dodaj odgovor