RIŽ, PAPAJA IN VALOVI – LOMBOK SURF TRIP

RIŽ, PAPAJA IN VALOVI (LOMBOK SURF TRIP)

Vsega tega sem se na dopustu naužil do onemoglosti, saj smo tam doživljali gurmanske in surfaške orgazme.

Edina dobra stvar tega da ne živimo ravno v idelanih windsurf in surf krajih je, da si prisiljen iti po svetu za dobrimi pogoji. Po pofuranih spotih v Omanu, na Šri Lanki in v Vietnamu je moj surfaško-avanturistični kompas zopet kazal proti Aziji. V želji po furanju samotnih in perfektnih valov smo z družino pristali na Lomboku v Indoneziji. Surfanje je odličen trening za valovarski windsurfing.
Tokrat sem vso karbonsko, aluminjasto in x-ply navlako pustil doma, tu potrebuješ le eno – hitro in okretno surf desko. S pedlarco, mulcem in mojo drago smo na motorju raziskovali južno obalo otoka, spoznavali lokalno kulturo, ljudi, naravo in kulinariko. Našel in pofural sem zelo hude spote, ki ne zaostajajo dosti za razvpitim sosedom Balijem, predvsem pa tukaj na spotih ni gužve. Zahtevnost spotov je bila od začetniških do tako zahtevnih in velikih valov, da sem včasih moral najprej 3x za palmo srat, da sem sploh zbral pogum za zaplavat v line-up. Močan in velik val na plitkem koralnem grebenu ni hec. Nekateri spoti so na zunanjih grebenih ter dosegljivi le s čolnom in že vožnja s čolnom je bila polna vznemirjenja, ko ne veš točno kakšne razmere te bodo danes pričakale zunaj na grebenu. Ti spoti so bili zahtevnejši, a kljub temu tam nikoli nisem bil sam saj me je moj taksist in izkušen surfač ves čas opazoval z zasidranega čolna, mi vzklikal ko sem pofural kak hud in velik val ter mi po sešnu postregel s hladno pijačo, svežim sadjem in kakim uporabnim surfaškim nasvetom.
Najraje sem imel jutranje sešne, ko še ni nobenega v vodi, valovi so glassy, prvi sončni žarki pa osvetljujejo turkizno morje, peščene plaže in palme na obali. Lokalna surf scena je tu zelo močna in ima že dolgo tradicijo, surf shopi so dobro založeni z deskami svetovno znanih šejperjev. Lokalci zelo dobro furajo valove, dobro poznajo spote in razmere ter z veseljem delijo informacije o spotih. Po sešnu smo z njimi pogostokrat posedali skupaj na plaži, podoživljali odfurane valove in na kitaro brenkali reggae musko. Lokalno pivo Bintang sem v večini primerov pil sam saj se na tem muslimanskem otoku lokalci raje držijo sveže vode iz kokosovega oreha.

Naš dnevni urnik sta določala plima in oseka, vse ostale aktivnosti so bile temu prilagojene kot se seveda spodobi za surf tripe. Kljub temu je na naši indonezijski avanturi vsak družinski član prišel na svoj račun; mulc se je po plažah podil z lokalnimi mulci in pri še ne 3 letih se je učil voziti motor, moja draga je uživala na prečudovitih plažah, furanju malo manjših valov in obiskovanju odličnih lokalnih restavracij. Skupaj smo na motorju raziskovali skrite kotičke otoka, se družili z lokalci, bili priča lokalnim kulturnim obredom, šli s čolnom na snorkljanje na koralne grebene otokov Gili, opazovali opice, bivole in morske želve,… Ljudje tukaj so srečni saj imajo vsi streho nad glavo, hrane je v naravi zadosti, klima je super, Indonezijke so lepe ženske, ljudje so zelo povezani med sabo, valovi so celo leto. Kaj pa sploh še rabijo??
Skratka otok je fenomenalen saj so ljudje tukaj zelo prijazni, hrana je odlična, vreme je v tem času odlično, cene odlično nizke, okolica pa čudovita in varna kar je bil pomemben dejavnik na potovanju z družino.
Zame so potovanja največji življenjski učitelj in to miselnost želim prikazati tudi svojemu mulcu.

Lombok terima kasih (hvala)!

Avtor: Aleš Žehelj

One Comment

Dodaj odgovor