SPONZORJI! 

   

REPORT 

Andraž, kdaj boš jeseni v doma? Matej, kdaj prideš iz Egipta? Žan, kdaj je konec tekme na Naxosu?,... Letos smo se vsi, vključno z vetrom, potrudili, da je bila v Sloveniji večina slovenskih tekmovalcev v freestylu doma na datum, ko smo izpeljali tekmo. Edina dva dneva, ko bi nam to lahko uspelo sta bila 17. oz 18. oktober 2009. Že od konca avgusta je skoraj vsak vikend pihalo in tudi za tega je bila napoved odlična. Ampak tik pred zdajci se je poslabšala in bili smo v dvomih ali tekmo izpeljati ali ne. Po posvetu smo se odločili da tekma vseeno bo, tisto enojno eliminacijo bomo že izpeljali, smo rekli.
 

  
Prišla je torej nedelja, 18. 10., dan SLO STYLA 2009! 
Zjutraj smo pripravili vse potrebno za tekmo in ob približno pol osmih smo imeli skippers meeting- ura ko sodniki vsem tekmovalcem razložijo način sojenja in potek tekmovanja ter prvi možni štart, ki je bil zaradi slabih razmer večkrat prestavljen. Ampak štartali smo! Ob pol enajstih je bila tabela enojne eliminacije napisana in prva kvalifikacijska skupina (Šude, Rekar, Kotnik, Mulej) se je z največjimi jadri odpravila na vodo. Drugi nosilec, lanski zmagovalec Žan Šude in Mitja Kotnik (lani 7.) sta napredovala iz te skupine, veter je bil mejen in že en sam trik je lahko pomenil napredovanje. Tako smo gledali dokaj nerazburljive četvero- in tro-boje kvalifikacij ter v nadaljevanju dvoboje. 
 
  
V drugi kvalifikacijski skupini je Panjan (lani 5.) z malce sreče ugnal Žigo Korenča (lani 7.) in s tretjim nosilcem Milošem Miloševičem, ki je bil najboljši v tem heatu, sta se pomerila v četrtfinalu, kjer je Panjan priznal premoč starejšemu rojaku.
 
  
Tretji heat je bil najbolj izenačen saj so bili v njem Matej Učakar (lani 4.), Marko Simič, eden izmed najboljših hrvaških freestylerjev, ter Jure Černec (lani 5.). Hrvat in mladi Matej sta bila najboljša in se nato pomerila med seboj, kjer je Simič pokazal, da je treba nanj resno računati tudi v nadaljnje.
  
Iz četrte skupine sta napredovala Andraž Žan, letos 13. prostoslogaš (slovenski rekord) na PWA in Dennis Lampret, o katerem se je govorilo, da je med poletjem kar lepo napredoval). Oba sta bila boljša od Jake Mankoča, ki je tudi zelo napredoval od lani (13.mesto). V četrtfinalu je bil Andraž pričakovano boljši od Dennisa, ki žal ni imel sreče z žrebom.
 
  
Polfinale se je začel z manjšimi jadri, valovi so začeli butati ob obalo in začelo je hladiti, pa vendarle je postalo zelo vroče! Žan Šude in Miloš Miloševič sta se prva udarila na vodi. Prvi je pokazal, da je eden izmed najboljših slovenskih freestlerjev (letos 18. na EFPT). V drugem polfinalu je Andraž premagal Markota Simiča, ki je bil zelo soliden a proti tekmovalcu takega kova kot je Andraž žal ni imel možnosti.
 
  
V Malem finalu se je bil boj med dvema kolegoma. Miloš je zmagal in zasedel 3. Marko Simič pa 4. mesto.
 
  
 

Pred nami je bil najbolj pomemben heat. Finale! Pa ne samo to! Lanski državni prvak, proti našemu najboljšemu tekmovalcu do sedaj na mednarodnih tekmah! S štrikami (jadra velikosti 4m2) sta se borila in Šude bi se moral dosti bolj potruditi, da bi lahko Andražu preprečil zmago.

  
Tekma je bila torej pod streho, razglasili smo zmagovalce enojne eliminacije.
 
  
Ker pa nam je veter omogočal izpeljavo dvojne eliminacije, se nismo preveč obirali. Čez 20 minut so začeli poraženci svoje prve dvoboje. Žreb je dodelil pare Kotnik-Mankoč. Panjan-Mulej, Učakar-Korenč in Lampret-Černec. Rekar se je tekmovanju odpovedal in tudi Jake Muleja ni bilo na vodi v heatu proti Panjanu. Kotnik je z izkušnjami in znanjem napredoval, Panjan je za publiko vseeno odšel na vodo in poskusil (neuspešno s strgano zanko za trapez) odpeljati svoj prvi one handed speed loop, Učakar, ki je tu začel svoj pohod proti vrhu, je premagal Korenča, kateremu je nekaj preglavic delala izposojena deska, Jure Černec pa je presenetljivo ugnal Lampreta in žal se je moral slednji, po mnenju vseh, prekmalu posloviti od tekmovanja.
 
  
Sledila sta dvoboja Kotnik-Panjan in Učakar-Černec. 
Kotnik je v izenačenem dvoboju z enim trikom več napredoval in se nato pomeril z Učakarjem, ki je prej premagal Černeca.
Tudi Kotnik ni mogel ustaviti Učakarja.
Marko Simič je čakal in dočakal utrujenega Mateja.... se nadaljuje