Moj prvi loop #3 – Zorana

Zorana je ena redkih punc, ki se je soočila z znano windsurf nevarnostjo, ki se ji reče Frontič. A ga je ukrotila, že pred časom. Kaj pravi surfačica o vsej tej strahoti? Preberite v nadaljevanju…

Se spomniš kdaj in kje si odpeljala svoj prvi front/speed loop?

Seveda, tega prav gotovo ne bom pozabila. Bilo je avgusta 2011 v Omanu, nekje na polovici dvotedenskega dopusta, ko mi je pri enem poskusu končno uspelo tudi odpeljati. Bila sem neizmerno vesela in z mano so veselje delili mož Samo in skupinica drugih surfačev na Kashiitu.

IMG_3258

Koliko časa/dni ali poskusov si potrebovala, da si odpeljala prvega?

Uf, kar nekaj časa in poskusov je bilo potrebnih. Zgodilo se je v Omanu, pred tem pa sem na dopustu poleti 2009 intenzivneje »trenirala« metanje v loop v Moulayu v Maroku – takrat mi je pričela uspevati rotacija in sem pristajala na hrbet (imam tudi fotografijo hrbta z velikimi modricami ☺). Pogoji tam so mi bili všeč- direkten, ravno prav velik val, desna noga… Vmes sem surfala bolj doma, na burji na Punti, kjer pa nisem prišla dlje od pristanka na hrbet. Prvi poskusi pa so bili še pred tem in so bili v glavnem podobni slučajnim katapultom.

IMG_3258

Te je bilo loopa strah? Te je še vedno strah?

Morala sem premagati strah, da sem se sploh pričela metati v loop. Ko greš enkrat čez to, pa je veliko lažje, strahu praktično ni več. No, po daljšem premoru v surfanju sem se sicer morala včasih spet opogumiti za prvi skok…potem pa je že šlo. Zdaj pa se včasih ustrašim skoka na (zame) velikem valu in si zadnji hip premislim.

IMG_3258

Odpelješ loop v obe smeri?

Samo na desno nogo, ki je tudi sicer bolj »moja«. Skočim tudi na levo, odpeljala pa ga še nisem.

Kateri nasvet oz. gib je zate ključen pri loopu? Kateri nasvet ti je najbolj pomagal?

Še sedaj večkrat pozabim dati zadnjo roko bolj nazaj in zategniti – to najbolj pripomore k rotaciji in na to me tudi največkrat opozorijo. Drugače pa je najbolj pomemben prvi korak – spodbuda pri tem, da se vržeš naprej in premagaš ta začetni strah pred samim skokom. Potem pa že nekako gre. Jaz sem največ spodbude v tej smeri dobila od moža.

Se spomniš največjega crasha loopa? So bile kake posledice?

Neposrečenih skokov je bilo kar nekaj, v glavnem brez posledic. Sem se pa ob skoku na velikem valu nekajkrat ustrašila, se na pol rotacije ustavila in nerodno padla, včasih z obrazom »na ploh«, tudi na opremo, ampak nič hujšega. Pri rotaciji sem tudi že z jamborjem udarila ob val, kar je imelo za posledico zlomljen jambor in plavanje do obale.

Bi še kaj dodala?

Ni važno če in kako obračaš, pomembno je, da si srečen, ko voziš. Surfanje je res lep šport in vsem želim, da bi čimbolj uživali v njem.
 

One Comment
  1. Pingback: Style team | Moj prvi loop #10 – Živa Trajbarič

Dodaj odgovor